Kennisbank

Kom hier meer te weten over huidkanker

Huidkanker, wat nu?

Huidkanker wat nu?

Het krijgen van een diagnose van huidkanker is een schok, maar is zeker niet het einde van de wereld. De meeste vormen van kanker zijn goed te behandelen. Vooral als je er snel bij bent is de kans op uitzaaiing klein. Het is voor de dokter dan makkelijker om de huidkanker te behandelen. Daarbij zal de behandeling waarschijnlijk minder invasief zijn voor je gezondheid. Lees hier welke behandelingsmethodes de arts kan implementeren wanneer er een diagnose van huidkanker is vastgesteld.

De verschillende behandelingen

De behandeling is allereerst afhankelijk van welke vorm huidkanker er bij jou wordt vastgesteld. De drie meest voorkomende vormen van huidkanker zijn:

 • Basaalcelcarcinoom (BCC);
 • Plaveiselcelcarcinoom (PCC);
 • Melanoom.

   

Aan de hand van deze vormen van huidkanker zijn er verschillende methodes ter behandeling namelijk:

 • Operatie;
 • Zalf;
 • Bestraling;
 • Bevriezing;
 • Immunotherapie;
 • Behandeling met licht.
operatie huidkanker
Operatie

Allereerst een kleine toelichting van de behandelmethode waarbij er een operatie wordt uitgevoerd. Deze behandelmethode kan bij alle vormen van huidkanker geïmplementeerd worden. Er wordt vooral voor deze methode gekozen wanneer de tumor zich op een lastig te bereiken plek bevindt of wanneer de kans op weder keer van de tumor als hoog wordt ingeschat.

Zalf

Wanneer er vroegtijdig een vorm van huidkanker wordt gesignaleerd, spreekt men van een voorstadia van huidkanker. Wanneer je nog in het voorstadium van huidkanker zit zal de arts een zalf voorschrijven. Deze zal is ontwikkeld om de afwijkende cellen, die een voorstadium van huidkanker zijn, af te breken. Wanneer deze cellen afgebroken zijn, zal er meer ruimte zijn voor gezonde cellen om te vermenigvuldigen.

Bevriezing

Bij een basaalcelbarcinoom met een klein risico op uitzaaiing zal bevriezing als techniek worden geïmplementeerd. Het nadeel aan deze methode is dat het moeilijk te achterhalen is of de gehele tumor is weggehaald. Vandaar dat de arts maar weinig kiest voor het gebruiken van deze behandelmethode.

Bestraling

Een methode die bij alle vormen van huidkanker geschikt is en gebruikt wordt is bestraling. Bestraling wordt ook wel radiotherapie genoemd. Het is een plaatselijke behandeling en kan zowel inwendig als uitwendig gedaan worden. Bij bestraling wordt de DNA van de kankervellen kapot gemaakt. Hierdoor kunnen de cellen niet goed meer delen. Helaas geeft deze methode wel veel bijwerkingen omdat ook de goedaardige cellen kapot worden gemaakt. De techniek wordt het meest toegepast op vergevorderde basaalcel- of plaveiscelcarcinomen.

behandelmethodes huidkanker
Immunotherapie

Deze behandeling wordt voornamelijk bij een melanoom toegepast en is gericht op jouw afweersysteem en niet op de tumor. Bij de behandeling zal er via een infuus medicijnen, checkpoint-remmers, worden toegediend. Vooraf aan de behandeling is niet te voorspellen of de behandeling bij jou gaat werken. Immunotherapie kan veel verschillende bijwerkingen hebben. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van:

 • huiduitslag
 • vermoeidheid
 • een grieperig gevoel
 • diarree door een darmontsteking
 • leverontsteking
 • hormoonstoornissen
Behandeling met licht

Bij een lichtbehandeling wordt er zal op de tumorplek gesmeerd. Vervolgens zal de plek aan roodlicht worden blootgesteld. Hierdoor worden de schadelijke cellen weggebrand. Een bijwerking van deze behandeling is dat er een klein wondje zal ontstaan die vanzelf weer heelt. De behandeling wordt toegepast op voorlopers van huidkanker en oppervlakkige basaalcelcarcinomen.

Start de gratis e-check

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. De behandeling is afhankelijk van het soort en de stadium waarin jij je begeeft. Laat bij twijfel je controleren door een specialist en voorkom heftige behandelingsmethodes. Wacht niet langer en start de gratis e-check.

huidonderzoek

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Populaire artikelen

Menu

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Bescherm je huid tegen de zon en laat huidplekjes onderzoeken door MediHealthGroup

Bescherm je huid tegen de zon en laat huidplekjes onderzoeken

De zomerse dagen zijn aangebroken en velen van ons genieten van de warme zonnestralen. Hoewel zonlicht vitamine D kan leveren en een positief effect kan hebben op ons humeur, is het belangrijk om de mogelijke schadelijke gevolgen van blootstelling aan de zon niet te negeren. Verbrande huid is een veelvoorkomend probleem dat voorkomen kan worden

Verschillende stadia van huidkanker Een compleet overzicht

Verschillende stadia van huidkanker: Een compleet overzicht

Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker en kan zich ontwikkelen in verschillende stadia. Het begrijpen van deze stadia is van vitaal belang voor het stellen van een diagnose, het bepalen van de behandelingsopties en het beoordelen van de prognose voor patiënten. In dit artikel zullen we de verschillende stadia van huidkanker

Vroege diagnose huidkanker Waarom cruciaal

Vroege diagnose huidkanker: Waarom cruciaal?

Begrijpen van de urgentie – Waarom een vroege diagnose van huidkanker van levensbelang is Huidkanker is wereldwijd een groeiend gezondheidsprobleem. Het aantal gevallen neemt gestaag toe, en daarmee stijgt ook het belang van een vroege diagnose. In dit artikel belichten we waarom het essentieel is om huidkanker zo vroeg mogelijk op te sporen, en hoe

Scroll naar boven