Kennisbank

Kom hier meer te weten over huidkanker

Dermatoloog: 7 symptomen die indicatie geven om een huidonderzoek te doen

Dermatoloog 7 symptomen die indicatie geven om een huidonderzoek te doen

Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om zelf frequent uw huid te controleren, misschien twijfelt u toch over sommige plekjes op de huid of wilt u graag een specialist ernaar laten kijken, dit kan altijd. Er zijn echter 7 symptomen die u direct indicatie geven om een specialist naar uw plekje te laten kijken.

Zelf huidonderzoek doen

Het is belangrijk om frequent zelf uw huid te onderzoeken doe dit vooral wanneer u vaak in aanraking bent gekomen met de zon en als kind vaak verbrand bent geweest. Als u een lichte huid hebt, sproeten, blond bent of rood haar hebt, is het ook verstandig om veelvuldig uw huid te controleren. Wanneer u al eens eerder huidkanker hebt gehad, u rookt of het in de familie voorkomt is zelfcontrole extra belangrijk. Indien uit de zelfcontrole blijkt dat één van de zeven symptomen voorkomt op uw huid, is het raadzaam om zo spoedig mogelijk een huidonderzoek te boeken volgens de dermatoloog.

De 7 indicaties voor een huidonderzoek

Elke 3 tot 6 maanden is het aan te raden om uw huid grondig te onderzoeken. U kan hierbij hulp vragen aan een familielid om ook uw rug, achter de oren, achterop het hoofd, nek, billen en bovenbenen te controleren. Wilt u het liever zelf doen, maak dan gebruik van een spiegel.

1. Ruwe of verkleurde plekjes op de huid

Indien uit uw zelfonderzoek blijkt dat er bepaalde plekjes op de huid zijn die opeens ruwer zijn geworden dan vroeger of wellicht een beetje zijn verkleurd, kan dit indicatie zijn voor huidkanker. Vooral wanneer deze plekjes zich bevinden op plekken die vaak in de zon voorkomen.

2. Bloedende of slecht genezende plekjes op de huid

Blijkt uit uw zelfonderzoek dat u plekjes op de huid hebt die veel jeuken en soms bloeden en daarbij moeilijk te genezen zijn? Dan raadt de dermatoloog opnieuw aan om een preventief huidonderzoek te doen om deze plekjes te laten scannen en controleren.

3. Asymmetrische moedervlek

Wanneer een moedervlek niet rond is of ongelijk is aan verschillende kanten, kan het zijn dat de moedervlek een vorm van huidkanker is. Het is daarom verstandig om dan een plekjesonderzoek te laten uitvoeren. Let ook op moedervlekken met vage randen! Ook deze moedervlekken kunnen een indicatie zijn.

4. Verandering van de moedervlek

Indien u een moedervlek hebt die de laatste tijd van vorm is veranderd of groter is geworden is het verstandig om deze te laten controleren. Om dit goed in de gaten te houden kan u bij iedere moedervlekkencheck een foto maken van de moedervlek om de grootte goed te kunnen vergelijken.

5. Afwijkende moedervlekken

Wanneer een moedervlek er afwijkend uitziet ten opzichte van de rest van uw moedervlekken, kan dit een gevaarlijke moedervlek zijn. Laat ook moedervlekken die groter dan 6 millimeter zijn controleren.

6. Moedervlekken met meerdere kleuren

Een moedervlek is over het algemeen bruinkleurig en kan wellicht soms iets lichter of donkerder uitvallen. Echter, wanneer uw moedervlek meerdere kleuren, zoals verschillende tinten bruin, of blauw, rood, zwart of wit heeft, wordt aangeraden om dit door een specialist te laten controleren.

7. Bloedende moedervlekken met of zonder korstje

Als laatste symptoom van huidkanker kunnen moedervlekken die veelvuldig bloeden, jeuken of een wondje/korstje hebben geïdentificeerd worden. Laat moedervlekken die een van deze eigenschappen hebben, altijd controleren door een specialist.

Waar laten controleren?

Helaas kan men zonder verwijzing niet direct terecht bij de dermatoloog. Maar liefst 10,2% van de verkeerde diagnoses van een huisarts komen voort uit verkeerd gestelde diagnoses van huidkanker. Wil u dit risico niet lopen, is het verstandig om een afspraak te maken voor een huidonderzoek bij MediHealthGroup. Bij dit huidonderzoek wordt een scan van het plekje gemaakt, welke nagekeken wordt door een dermatoloog. Een dermatoloog is een specialist op het gebied van afwijkingen aan de huid en heeft dus meer ervaring op het gebied van identificatie van huidkanker. Huidonderzoek wordt vergoed vanuit de basisverzekering en gaat niet af van het eigen risico. Twijfel daarom niet om een afspraak te maken wanneer u een van bovengenoemde symptomen hebt.

Huidonderzoek nagekeken door een dermatoloog

Boek uw huidonderzoek dat beoordeeld wordt door een dermatoloog en krijg voorrang indien nodig op een verwijzing.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Populaire artikelen

Menu

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Bescherm je huid tegen de zon en laat huidplekjes onderzoeken door MediHealthGroup

Bescherm je huid tegen de zon en laat huidplekjes onderzoeken

De zomerse dagen zijn aangebroken en velen van ons genieten van de warme zonnestralen. Hoewel zonlicht vitamine D kan leveren en een positief effect kan hebben op ons humeur, is het belangrijk om de mogelijke schadelijke gevolgen van blootstelling aan de zon niet te negeren. Verbrande huid is een veelvoorkomend probleem dat voorkomen kan worden

Verschillende stadia van huidkanker Een compleet overzicht

Verschillende stadia van huidkanker: Een compleet overzicht

Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker en kan zich ontwikkelen in verschillende stadia. Het begrijpen van deze stadia is van vitaal belang voor het stellen van een diagnose, het bepalen van de behandelingsopties en het beoordelen van de prognose voor patiënten. In dit artikel zullen we de verschillende stadia van huidkanker

Vroege diagnose huidkanker Waarom cruciaal

Vroege diagnose huidkanker: Waarom cruciaal?

Begrijpen van de urgentie – Waarom een vroege diagnose van huidkanker van levensbelang is Huidkanker is wereldwijd een groeiend gezondheidsprobleem. Het aantal gevallen neemt gestaag toe, en daarmee stijgt ook het belang van een vroege diagnose. In dit artikel belichten we waarom het essentieel is om huidkanker zo vroeg mogelijk op te sporen, en hoe

Scroll naar boven