Kennisbank

Kom hier meer te weten over huidkanker

Hoe herken je huidkanker?

Huidonderzoek verbrand
Plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom

Huidkanker komt het meest voor op delen van het lichaam die veel zonlicht krijgen, zoals het gezicht, bovenlichaam, handen,  armen en  benen. Elk type huidkanker ziet er anders uit. Plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom zijn vaak lichtroze of roze bultjes. Hier ziet u hoe een basaalcelcarcinoom of plaveiselcelcarcinoom eruit ziet. Een melanoom heeft vaak meerdere kleuren, waaronder verschillende tinten bruin en zwart, maar kan ook rood zijn. Bekijk onderaan dit artikel hoe een melanoom eruit kan zien. Maar eerst over het ontstaan van huidkanker.

Hoe ontstaat huidkanker 

Huidkanker wordt meestal veroorzaakt door ultraviolette straling van de zon of straling van een zonnebank. Maar ook andere factoren, zoals huidtype en genetische factoren, kunnen het risico op huidkanker verhogen. Risicofactoren voor huidkanker verschillen per soort. 

Voorlopers van huidkanker 

Huidafwijkingen die nog geen huidkanker zijn, maar huidkanker kunnen worden. Dit wordt precancereus genoemd. Premaligne laesies van plaveiselcelcarcinoom zijn actinische keratose en de ziekte van Bowen. Beide aandoeningen hebben betrekking op schade door de zon aan de huid. 

Huidonderzoek verdachte plekjes
Huidonderzoek dermatoloog
Uitgezaaide huidkanker 

Huidkanker kan zich verspreiden. Dit gebeurt meestal eerst in de lymfeklieren in de buurt van de tumor. Uitzaaiingen kunnen dan overal op het lichaam terechtkomen. Basaalcelcarcinoom metastaseert zelden. 

Behandeling van huidkanker 

Chirurgie is de meest voorkomende behandeling van huidkanker. De arts snijdt vervolgens het gebied uit. Als dit niet mogelijk is of als er uitzaaiingen aanwezig zijn, zijn vaak andere behandelingen mogelijk. Veel basaalcelcarcinomen zijn te behandelen met een zalf. 

Overleving van huidkanker 

De prognose voor huidkanker hangt af van het type huidkanker, de grootte van de tumor  en of deze is uitgezaaid. Vrijwel iedereen herstelt van basaalcelcarcinoom. Plaveiselcelcarcinoom en melanoom hebben de beste prognose bij afwezigheid van metastase. De prognose voor gemetastaseerd melanoom is slecht.

Start uw gratis e-check

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. 52% van de mensen waarbij kanker wordt gediagnostiseerd, lijdt aan huidkanker. Alleen al in 2021 bedroeg dit 82.800 mensen. Wacht niet langer en start de gratis e-check. 

Voorbeelden van melanomen

Een melanoom heeft vaak meerdere kleuren, waaronder verschillende tinten bruin en zwart, maar kan ook rood zijn. Bekijk hieronder hoe een melanoom eruit kan zien.

Basaalcelcarcinoom in het gezicht

Basaalcelcarcinoom in zeer vroeg stadium 

(bron: LUMC)

Plaveiselcelcarcinoom op het oor

Plaveiselcelcarcinoom op het oor

(bron: LUMC)

Donker melanoom

Donker melanoom, scherp begrensd

(bron: LUMC)

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Populaire artikelen

Menu

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Bescherm je huid tegen de zon en laat huidplekjes onderzoeken door MediHealthGroup

Bescherm je huid tegen de zon en laat huidplekjes onderzoeken

De zomerse dagen zijn aangebroken en velen van ons genieten van de warme zonnestralen. Hoewel zonlicht vitamine D kan leveren en een positief effect kan hebben op ons humeur, is het belangrijk om de mogelijke schadelijke gevolgen van blootstelling aan de zon niet te negeren. Verbrande huid is een veelvoorkomend probleem dat voorkomen kan worden

Verschillende stadia van huidkanker Een compleet overzicht

Verschillende stadia van huidkanker: Een compleet overzicht

Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker en kan zich ontwikkelen in verschillende stadia. Het begrijpen van deze stadia is van vitaal belang voor het stellen van een diagnose, het bepalen van de behandelingsopties en het beoordelen van de prognose voor patiënten. In dit artikel zullen we de verschillende stadia van huidkanker

Vroege diagnose huidkanker Waarom cruciaal

Vroege diagnose huidkanker: Waarom cruciaal?

Begrijpen van de urgentie – Waarom een vroege diagnose van huidkanker van levensbelang is Huidkanker is wereldwijd een groeiend gezondheidsprobleem. Het aantal gevallen neemt gestaag toe, en daarmee stijgt ook het belang van een vroege diagnose. In dit artikel belichten we waarom het essentieel is om huidkanker zo vroeg mogelijk op te sporen, en hoe

Scroll naar boven