Kennisbank

Kom hier meer te weten over huidkanker

Onderzoek naar immunotherapie en huidkanker: veelbelovende resultaten

Onderzoek naar immunotherapie en huidkanker veelbelovende resultaten

Immunotherapie is een relatief nieuwe behandeling voor kanker die het immuunsysteem van het lichaam gebruikt om kankercellen aan te vallen. Het is een veelbelovende therapie voor verschillende soorten kanker, waaronder huidkanker. Recent onderzoek heeft aangetoond dat immunotherapie effectief kan zijn in de behandeling van gevorderde huidkanker. Hieronder zijn de belangrijkste bevindingen van dit onderzoek uiteengezet.

Wat is immunotherapie

Allereerst een kleine introductie van wat immunotherapie precies is. Immunotherapie werkt door het activeren van het immuunsysteem van het lichaam om kankercellen aan te vallen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld door het gebruik van monoklonale antilichamen, die specifiek gericht zijn op kankercellen en deze markeren voor vernietiging door het immuunsysteem. Een andere manier waarop immunotherapie werkt, is door het gebruik van checkpoint-remmers, die het immuunsysteem stimuleren om kankercellen aan te vallen door het blokkeren van de signalen die kankercellen gebruiken om zich te verbergen voor het immuunsysteem.

Immunotherapie verbetert de overlevingskansen van patiënten met gevorderde huidkanker

Een klinische studie gepubliceerd in het New England Journal of Medicine toonde aan dat patiënten met gevorderde melanoom (de meest dodelijke vorm van huidkanker) die werden behandeld met immunotherapie een betere overlevingskans hadden dan patiënten die werden behandeld met chemotherapie. De immunotherapie activeerde het immuunsysteem van het lichaam om de kankercellen aan te vallen en te vernietigen.

Immunotherapie kan ook effectief zijn bij basaalcelcarcinoom

Immunotherapie is niet alleen effectief voor melanoom, maar kan ook gebruikt worden om andere vormen van huidkanker te behandelen, waaronder basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Een studie gepubliceerd in JAMA Dermatology toonde aan dat immunotherapie effectief was bij patiënten met gevorderde basaalcelcarcinoom.

Immunotherapie in combinatie met andere behandelingen voor nog betere resultaten
Onderzoek naar immunotherapie en huidkanker veelbelovende resultaten

Immunotherapie kan ook gecombineerd worden met andere behandelingen voor nog betere resultaten. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Immunology Research toonde aan dat een combinatie van immunotherapie en radiotherapie effectief was bij de behandeling van lokaal gevorderde melanomen.

Immunotherapie kan leiden tot langdurige remissie

Een van de voordelen van immunotherapie is dat het kan leiden tot langdurige remissie van kanker. Dit betekent dat patiënten geen symptomen van kanker meer hebben en dat de kanker niet meer detecteerbaar is. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications toonde aan dat een combinatie van immunotherapie en gerichte therapie effectief was bij het bereiken van langdurige remissie bij patiënten met gevorderde melanoom.

Bijwerkingen van immunotherapie

Ondanks dat er inmiddels veel positief gestemde onderzoeken zijn van immunotherapie, is dit succes niet bij iedereen van toepassing. Het succes van immunotherapie kan variëren afhankelijk van het type huidkanker en de individuele kenmerken van de patiënt. Bijwerkingen van immunotherapie kunnen ook optreden, waaronder vermoeidheid, koorts, huiduitslag en diarree. Het is belangrijk dat patiënten die immunotherapie ondergaan, nauwlettend worden gevolgd door hun zorgverleners om deze bijwerkingen te monitoren en te behandelen. Immunotherapie wordt voornamelijk ingezet bij vergevorderde stadia van huidkanker. Check daarom regelmatig uw huid en zorg dat u bij twijfel een specialist raadpleegt. Op deze manier kan u vroegtijdig een behandeling krijgen.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Populaire artikelen

Menu

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Bescherm je huid tegen de zon en laat huidplekjes onderzoeken door MediHealthGroup

Bescherm je huid tegen de zon en laat huidplekjes onderzoeken

De zomerse dagen zijn aangebroken en velen van ons genieten van de warme zonnestralen. Hoewel zonlicht vitamine D kan leveren en een positief effect kan hebben op ons humeur, is het belangrijk om de mogelijke schadelijke gevolgen van blootstelling aan de zon niet te negeren. Verbrande huid is een veelvoorkomend probleem dat voorkomen kan worden

Verschillende stadia van huidkanker Een compleet overzicht

Verschillende stadia van huidkanker: Een compleet overzicht

Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker en kan zich ontwikkelen in verschillende stadia. Het begrijpen van deze stadia is van vitaal belang voor het stellen van een diagnose, het bepalen van de behandelingsopties en het beoordelen van de prognose voor patiënten. In dit artikel zullen we de verschillende stadia van huidkanker

Vroege diagnose huidkanker Waarom cruciaal

Vroege diagnose huidkanker: Waarom cruciaal?

Begrijpen van de urgentie – Waarom een vroege diagnose van huidkanker van levensbelang is Huidkanker is wereldwijd een groeiend gezondheidsprobleem. Het aantal gevallen neemt gestaag toe, en daarmee stijgt ook het belang van een vroege diagnose. In dit artikel belichten we waarom het essentieel is om huidkanker zo vroeg mogelijk op te sporen, en hoe

Scroll naar boven