Kennisbank

Kom hier meer te weten over huidkanker

Stadia van huidkanker

Huidonderzoek vergoed
Onderzoek naar huidkanker

Tijdens onderzoek zal er gekeken worden of een plekje er verdacht uitziet. Bij vermoedens zal er besloten worden of het plekje nader bekeken dient te worden. Er kan dan een biopt genomen worden om te onderzoeken of er kwade cellen in zitten. Aan de hand van dit onderzoek kan bepaald worden in welk stadia van huidkanker men zich bevind en hoe de verdere behandeling eruit zal zien. Herkent u een plekje op de huid die niet normaal lijkt? Lees ons andere artikel over het herkennen van dit soort plekjes. 

Voorstadium van huidkanker

Wanneer je in het voorstadium van huidkanker zit, zijn er plekjes op de huid die nog geen huidkanker zijn, maar wel afwijkingen vertonen. De dokter noemt dit dan het voorstadium en dit houdt in dat de huid (zon)beschadigingen vertoont. Plaveiselcelcarcinoom in hun voorstadium worden ook wel actinische keratose en de zieke van Bowen genoemd. In dit stadium is het belangrijk om het plekje in de gaten te houden. Let hierbij op verandering in grote, jeuk of kleur.

Vormen van huidkanker

Wanneer de diagnose huidkanker is vastgesteld, zal er gekeken worden naar welke vorm van huidkanker dit is. Binnen de verschillende vormen van huidkanker wordt namelijk een apart stadium aangeduid. De verschillende vormen van huidkanker zijn:

  • Basaalcelcarcinoom
  • Plaveiselcelcarcinoom
  • Melanoom
Zeldzamere vormen van huidkanker
  • Merkelcelcarcinoom
  • Talgkliercarcinoom
  • Atypisch fibroxanthoom
Huidonderzoek vergoed
Consult huisarts
Laatste stadium

Het laatste stadium waarin iemand zich verkeerd, is het stadium waarin de huidkanker is uitgezaaid. Bij huidkanker start de uitzaaiing bij de lymfeklieren die in de buurt van de tumor zitten. Vanaf de lymfeklieren kunnen de kankercellen gemakkelijk verspreiden door het gehele lichaam. Gelukkig komt het bijna nooit voor dat een basaalcelcarcinoom uitzaait. Waardoor deze vorm van huidkanker gelukkig waarschijnlijk niet in dit stadium terecht zal komen.

Voorkom het laatste stadium

Huidkanker is goed te behandelen zolang men het vroegtijdig identificeert om te voorkomen dat men in het stadium van uitzaaiing terecht komt. Het is daarom voor mensen die veel aan zonlicht worden blootgesteld of vroeger veel zijn blootgesteld aan zonlicht, om zich jaarlijks te laten controleren op verdachte plekjes die mogelijk kunnen duiden op huidkanker en in welke mogelijk stadia van huidkanker dit plekje zit. Gelukkig kan deze controle kosteloos uitgevoerd worden via vergoedhuidonderzoek.nl. 

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Populaire artikelen

Menu

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Bescherm je huid tegen de zon en laat huidplekjes onderzoeken door MediHealthGroup

Bescherm je huid tegen de zon en laat huidplekjes onderzoeken

De zomerse dagen zijn aangebroken en velen van ons genieten van de warme zonnestralen. Hoewel zonlicht vitamine D kan leveren en een positief effect kan hebben op ons humeur, is het belangrijk om de mogelijke schadelijke gevolgen van blootstelling aan de zon niet te negeren. Verbrande huid is een veelvoorkomend probleem dat voorkomen kan worden

Verschillende stadia van huidkanker Een compleet overzicht

Verschillende stadia van huidkanker: Een compleet overzicht

Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker en kan zich ontwikkelen in verschillende stadia. Het begrijpen van deze stadia is van vitaal belang voor het stellen van een diagnose, het bepalen van de behandelingsopties en het beoordelen van de prognose voor patiënten. In dit artikel zullen we de verschillende stadia van huidkanker

Vroege diagnose huidkanker Waarom cruciaal

Vroege diagnose huidkanker: Waarom cruciaal?

Begrijpen van de urgentie – Waarom een vroege diagnose van huidkanker van levensbelang is Huidkanker is wereldwijd een groeiend gezondheidsprobleem. Het aantal gevallen neemt gestaag toe, en daarmee stijgt ook het belang van een vroege diagnose. In dit artikel belichten we waarom het essentieel is om huidkanker zo vroeg mogelijk op te sporen, en hoe

Scroll naar boven