Kennisbank

Kom hier meer te weten over huidkanker

Zonnebrandcrème: wat is waar en wat is een mythe?

Zonnebrandcreme
Zonnebrandcrème: wat is echt en wat niet?

Is zonnebrandcrème minder goed voor je? Ben je de hele dag beschermd met één gebruik? Zijn dure merken beter? Hieronder volgen de feiten en fabels op een rij.

Zonnebrandcreme vergelijking
Feit: Goedkope zonnebrandcrème is net zo goed als een duur merk

Correct. Wat de prijs van zonnebrandcrème ook is, ze beschermen allemaal even goed. Het verschil zit vaak in de accessoires eromheen. Denk aan  verpakking, geur of  smeerbaarheid. Een goedkope fles beschermt nog net zo goed als een dure. Beschermingsfactoren zoals factor 10, 20, 30 en 40 betekenen overal ter wereld hetzelfde.

Mythe: SPF 50 maakt je niet bruin

Dit is niet waar. Het is een misvatting dat het gebruik van een hoge laag zonnebrandcrème geen kleurtje zal veroorzaken. Deze factor is van invloed op de hoeveelheid tijd die u in de zon kunt blijven zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat UV-straling minder schadelijk is. De huid wordt  bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus  langer bruin als je goed aanbrengt.

Mythe: eenmaal per dag aanbrengen is voldoende

Dit is niet waar. Hoe vaak je moet smeren is voor iedereen anders. Het heeft te maken met je huidtype, de sterkte van de zon en wat je doet in de zon. Heb je gezwommen, gezweet of jezelf met een handdoek afgeveegd? Dan moet je opnieuw zonnebrand smeren. Ook al staat er op de fles “waterproof”. Breng niet te weinig aan. Dan ben je minder beschermd dan op de verpakking staat aangegeven.

Rituals zonnebrandcreme
Mythe: Zonnebrandcrème is kankerverwekkend

Nee, dat is niet waar. Volgens de EU-wetgeving mogen cosmetische producten geen kankerverwekkende stoffen bevatten. Dit is verboden. Naast de EU-wetgeving zijn stoffen die in cosmetica worden gebruikt, zoals zonnebrandmiddelen, onderworpen aan aanvullende controles. Een professionele veiligheidsbeoordelaar controleert of de stoffen die  in het product worden gebruikt veilig zijn. Zo kun je  veilig zonnebrandcrème gebruiken.

Mythe: hoe meer zon, hoe meer vitamine D

Dit is niet waar Je huid maakt niet onbeperkt vitamine D aan. Je hebt vitamine D nodig, maar 15-30 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon op je handen en gezicht is genoeg voor de meeste mensen met een lichte huid. Heb je een donkere huid? Dan heb je 20 minuten onbeschermd bruinen nodig. Maar met een donkere huid verbrand je veel sneller.

Schijnt de zon niet? Of ben je veel binnenshuis op één dag? Dan zou je vitamine D uit voeding moeten halen. Bijvoorbeeld door het consumeren van vette vis (haring, makreel, zalm). Denk je dat je niet genoeg vitamine D binnenkrijgt? Overleg met uw arts of vitamine D-tabletten geschikt voor u zijn.

Feit: Zonnebrandcrème gaat geen jaren mee

Dit is waar. Zonnebrandcrème kan niet onbeperkt worden bewaard. Na openen nog 12 maanden houdbaar. Na het openen van de verpakking  of na verblijf op een warme plaats kan de factor (SPF) afnemen. En beschermt je huid daardoor slechter. Laat de zonnebrandcrème daarom niet te lang zitten. Laat het niet in de  zon of in een hete auto liggen.

Hoe kan ik zonnebrandcrème het beste bewaren?
  • Gesloten in de schaduw
  • Thuis op kamertemperatuur
  • Niet in de auto, daar zijn grote temperatuurschommelingen en kan het warm worden
Feit: Voor vitamine D heb je geen zonnebank nodig

Inderdaad. Vitamine D wordt ook aangemaakt door  te zonnebaden. Dit hoeft echter niet, want de zon en goede voeding zorgen voor voldoende vitamine D. Vooral het gebruik van de zonnebank is schadelijk voor de gezondheid.

Je krijgt in  korte tijd veel UV-straling op je huid. Het kan je verbranden. En het vergroot je  kans op het krijgen van huidkanker. Denk je dat je niet genoeg vitamine D binnenkrijgt? Zorg er dan voor dat je voedsel eet waar het in zit, zoals vette vis. Of praat erover met je huisarts. Mogelijk kunt u vitamine D-tabletten slikken.

Artikel bron: KWF: Feiten en fabels over zonbescherming

Onderzoek de huid

Start de gratis e-check

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. 52% van de mensen waarbij kanker wordt gediagnostiseerd, lijdt aan huidkanker. Alleen al in 2021 bedroeg dit 82.800 mensen. Wacht niet langer en start de gratis e-check voor uw huidonderzoek.

Huidonderzoek vergoed

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Populaire artikelen

Menu

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Bescherm je huid tegen de zon en laat huidplekjes onderzoeken door MediHealthGroup

Bescherm je huid tegen de zon en laat huidplekjes onderzoeken

De zomerse dagen zijn aangebroken en velen van ons genieten van de warme zonnestralen. Hoewel zonlicht vitamine D kan leveren en een positief effect kan hebben op ons humeur, is het belangrijk om de mogelijke schadelijke gevolgen van blootstelling aan de zon niet te negeren. Verbrande huid is een veelvoorkomend probleem dat voorkomen kan worden

Verschillende stadia van huidkanker Een compleet overzicht

Verschillende stadia van huidkanker: Een compleet overzicht

Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker en kan zich ontwikkelen in verschillende stadia. Het begrijpen van deze stadia is van vitaal belang voor het stellen van een diagnose, het bepalen van de behandelingsopties en het beoordelen van de prognose voor patiënten. In dit artikel zullen we de verschillende stadia van huidkanker

Vroege diagnose huidkanker Waarom cruciaal

Vroege diagnose huidkanker: Waarom cruciaal?

Begrijpen van de urgentie – Waarom een vroege diagnose van huidkanker van levensbelang is Huidkanker is wereldwijd een groeiend gezondheidsprobleem. Het aantal gevallen neemt gestaag toe, en daarmee stijgt ook het belang van een vroege diagnose. In dit artikel belichten we waarom het essentieel is om huidkanker zo vroeg mogelijk op te sporen, en hoe

Scroll naar boven